Over Geert

portret fkbGeert Pattyn is twintig jaar zelfstandig bloembinder. Voordien werkte hij tien jaar in een bloemenwinkel en voor die tijd liep hij stage in drie verschillende winkels. Zijn atelier bevindt zich op de boerderij in Geluwe waar hij opgroeide. Hij houdt ervan te wonen en werken in zijn ouderlijk huis. “Het is hier landelijk, rustig en aangenaam. Ik heb er de ruimte om grote en kleine opdrachten voor te bereiden en uit te voeren. Van jongs af had ik hier al mijn eigen bloementuintje, waar ik van alles liet groeien en bloeien. Ik ben er mijn ouders nog altijd dankbaar voor dat ik de liefde voor de natuur van hen meekreeg.”

Geert geniet grote bekendheid in binnen- en buitenland. Zijn naam heeft hij de afgelopen decennia opgebouwd door demonstraties en workshops te geven, aan wedstrijden mee te doen, mee te werken aan het tijdschrift Fleur Creatief, zijn kennis over te dragen op anderen en een trouwe klantenkring om zich heen te verzamelen.

Het leuke aan zijn job vindt Geert de afwisseling. “Niet alleen in wat ik allemaal doe, maar ook de wisseling van de seizoenen vind ik ontzettend mooi. In de herfst werk ik veel met takken en vruchten. In de lente komen weer de bollen en voorjaarsbloeiers. Mijn klanten weten dat ik het liefst met seizoensmaterialen werk en zullen ook niet om zonnebloemen in de winter vragen. De band met mijn vaste klanten is erg goed.” Geert zijn stijl kan je omschrijven als puur, eenvoudig en natuurlijk.

Ook met zijn team van vier vaste medewerkers heeft Geert een goede band. Ook met hen vindt hij het ontzettend leuk om ideeën te delen en te praten over het vak. “Ik vind het niet prettig om dingen alleen voor mezelf te houden. Bloemisten zijn veel te vaak alleen met zichzelf bezig. Waarom zijn zij zo bang voor anderen? Waarom zou je een nieuwe techniek niet met anderen delen? Het is belangrijk uit te gaan van je eigen kracht en te leren van anderen.”

Creatief blijven en niet stil staan, is een advies dat Geert aan iedereen zou willen meegeven. Zelf heeft hij inmiddels vijf boektitels op zijn naam staan, een verjaardagskalender en heeft hij meegewerkt aan Meesters in de Bloemsierkunst, de Floral Annual en het boek over gevriesdroogde bloemen van Avalane. “Eigenlijk heb ik al best veel gedaan, maar ik wil zeker nog even doorgaan. Bloemen en planten blijven me inspireren. Er is zoveel te zien en te doen en zoveel moois in de wereld. Soms vind ik het jammer dat ik niet alles kan doen.’’