Geert Pattyn

Where flowers are our inspiration

Hoe kan je je droomboeket zo lang mogelijk houden?

Het is fantastisch om een mooi boeket te ontvangen of jezelf met een mooi boeket te verwennen. Maar het is nog leuker als je er zo lang mogelijk kan van genieten!

Hierbij alvast een paar tips!

De ideale situatie

 • Je koopt je bloemen bij een professioneel bloemist en je neemt er meteen een vaas bij of je neemt een vaas of emmertje mee om je bloemen op water te vervoeren.
  Je laat je bloemen ook nooit in een warme auto achter! Je zorgt ervoor dat je bloemen zo snel mogelijk op de eindbestemming geraken, op een plek zonder direct zonlicht en niet in de buurt van een fruitschaal.
 • Je bloemist levert je bloemen aan huis en vervoert ze op water.
  Op deze manier krijgen de stelen de kans niet om uit te drogen en hoef je eigenlijk niks te doen.
  Wordt het water vuil, dan haal je de bloemen uit de vaas, reinig je de vaas, snijd je de bloemstelen schuin af en plaats je de bloemen in zuiver water liefst aangevuld met snijbloemenvoedsel.

Bloemen opgehaald of geleverd zonder water: wat moet je doen? 

 • Wanneer de kweker of de florist de bloemen afsnijdt, ontstaat er aan de onderkant van de steel een soort wondje. Zet je de bloemen niet direct in het water, dan probeert de bloemsteel zichzelf te beschermen tegen schimmels, bacteriën en uitdroging en ontstaat er een korstje op het wondje. Dit is een mooi beschermingsmechanisme, maar het nadeel is dat de steel zo minder of zelfs geen water kan opnemen. Wil je de bloemen langer houden, dan snijd je dus best een stukje van je stelen af voor je ze in de vaas zet!
 • Door minstens twee centimeter schuin af te snijden met een scherp en proper mesje zorg je ervoor dat bloemen voldoende water kunnen opnemen. Bovendien ontstaat er zo een mooi glad oppervlak waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen. Snijden is beter dan knippen, want met knippen duw je de vaten in de stengels dicht. Zet je bloemen direct na het afsnijden in het water, want het wondje kan al in één minuut geheeld zijn. Voor sommige bloemen zoals bijvoorbeeld tulpen is het beter om de bloemen niet schuin maar recht aan te snijden.
 • Plaats de bloemen in een schone vaas met proper water. Het is echt belangrijk dat je de vazen na gebruik heel netjes reinigt. Is je vaas niet schoon, dan heb je het risico dat er bacteriën of schimmels achterblijven en dat je bloemen snel verwelken.
  Meestal krijg je van je bloemist ook een zakje snijbloemenvoedsel mee. Doe dit zeker in het water. Het verlengt de levensduur van je bloemen.
  Zolang het water proper blijft, kan je de vaas gewoon bijvullen met water.
 • Wil je de bloemen zo lang mogelijk houden, plaats ze dan niet in het directe zonlicht of op een plaats waar veel windcirculatie is. Bloemen verliezen dan veel vocht en gaan sneller slap hangen.
  Zet bloemen ook niet in de omgeving van fruit. Fruit produceert ethyleengas en zorgt voor een verouderingsproces van je bloemen als ze in de omgeving van het fruit staan.
 • Zorg er ook voor dat er geen bladeren in het water zitten. Bacteriën hechten zich snel aan rottende blaadjes en zorgen er zo voor dat je bloemen sneller verwelken.

Slap hangende bloemen oppeppen?

Slap hangende bloemen komen bij iedereen wel eens voor. Misschien heeft de kweker de bloem te rauw van de plant gehaald, waardoor de bloem niet genoeg kracht heeft zich te ontwikkelen tot bloem. Je moet die bloem dan een handje helpen. De slap hangende bloemen haal je uit de vaas en moet je nog eens opnieuw schuin afsnijden. Plaats de bloemen vervolgens in een aparte vaas in proper water en laat ze hierin ongeveer een uur staan. Als hun kopjes weer recht staan, kan je ze weer bij de andere bloemen voegen.

Geef langbloeiers een ander leven

Sommige bloemen in je boeket gaan langer mee dan andere. Alstroemeria, lisianthus, chrysanten en anjers kunnen er tot wel twee weken lang fantastisch uitzien! Deze langbloeiers kan je in een aantal minivaasjes plaatsen! Zo heb je nog lang plezier van je boeket.

Nog zorgelozer genieten?

Koop dan een creatie op OASIS® steekschuim. Je bloemen blijven lange tijd voorzien van water en alle voedingsstoffen die ze nodig hebben en jij hebt er geen werk aan!
Ook ideaal om als geschenk te geven. Je gastvrouw kan gewoon genieten van de bloemen zonder ze snel te moeten verzorgen. Idem voor een bezoekje in het ziekenhuis!